srijeda, 18. svibnja 2011.

Vodopad sreće



Jedan od videa gdje snimam espresso shot, sa odrezanim portafilterom /bottomless ili bez dna, naked ili goli portafilter/.
Portafilter neki još zovu i ručka, drška... ja ne volim te naše riječi jer mi djeluju primitivno i jednostavno nisu adekvatne. Opčenito ne volim upotrebljavati naše riječi jer smo mi nazadni i zapravo još i nemamo dosta riječi koje opisuju neke nove stvari, pojave, pojmove. Tako ču i dalje forsirati portafilter, splash, knock-out, shot, itd itd.

Back to video, dakle ovako otprilike izgleda pravilna ekstrakcija kave kada se radi espresso.
To se u kafiću naravno ne može vidjeti jer se ne mogu koristiti odrezani portafilteri jer bi to bilo dosta nepraktično a i ružno kad bi kava uslijed mnogih nepravilnosti počela štrcati naokolo.
U 90% kafića vaša kava koju čekate zavaljeni u fotelju NEMA ovakvu ekstrakciju. To i nije za očekivati kada se radi u žurbi i kada se nema vremena posvetiti pravilnom mljevenju, levelingu, tampanju kave... Ali ponajviše i najčešće, neznanje konobara.
Posljedicu toga ne vidimo jer se ne radi sa golim portafilterima, ali možemo osjetiti u kavi. Zašto uopče pričati o tome kada ionako u kafiću  kava kao sirovina ne valja.

Ajde...
Voda ne prodire kroz cijelu kavu nego samo kroz neke dijelove /channeling/ jer je kava neravomjerno nabacana, neporavnata i loše i bezobzirno utisnuta, tampana, a voda uvijek pronalazi put najmanjeg otpora.
Sve u svemu, gušt je gledati ovu tekuću kremu kako se kao vodopad slijeva u šalicu... Kava je zaista čudo.

Nema komentara:

Objavi komentar