ponedjeljak, 9. svibnja 2011.

Kolaci od kave

Kava i kolaci idu zajedno, iako ja to dvoje ne konzumiram istovremeno jer kad pijem kavu ne zelim nikakve druge okuse da mi kvare 'dogadjaj'. A kolac od kave? To je vec nesto. Evo par zanimljivih recepata, nisam ih  radio ali s obzirom da izgledaju jako primamljivo vjerojatno mi nece dugo trebati da ih zamutim...

KOLAC S KAVOM



Potrebni sastojci:

Tijesto:
6 bjelanjaka
150gr šećera
200gr oraha(mljevenih)
3 zlice brašna

Krema:
6 žumanjaka
200gr šećera
1 vanilin šećer
150gr maslaca
150gr čokolade(za kuhanje)
50ml crne kave(ili 1 zlica instant kave)

Čokoladna glazura:
200gr čokolade
2-3 žlice ulja

Priprema:

Bijelanjke istući u čvrsti snijeg, te postepeno dadavati šećer. Zatim dodati orahe i brašno te lagano ručno izmiješati da se sve poveže.
Na lim obložen papirom za pečenje istresti smjesu i staviti peći u tepsiju (veličine cca 20 x 30 cm) na 160 st.C oko 20-30 minuta. Ohlađen biskvit premazati kremom koja se priprema na slijedeci nacnin:
žumanjke i šećer dobro umutiti mikserom, dodati omekšali maslac, čokoladu i kavu, pa dodatno izmutiti sve skupa nad parom da bude gusto. Kremu ostaviti da se hladi, kad se počne zgušnjavati, preliti preko biskvita te staviti u hladnjak da se potpuno ohladi. Na stisnutu kremu ravnomjerno rasporediti otopljenu čokoladu.

izvor: receptiizmojebiljeznice.blogspot.com



ČOKOLADNI KOLAĆ S KREMOM OD KAVE



Potrebni sastojci:

Biskvit:
6 jaja
6 žlica šećera
6 žlica brašna
6 žlica mljevenih oraha
30 g čokolade
2 žlice mljevene kave

Krema:
6 jaja
6 žlica šećera
300 g čokolade
250 g maslaca
1 žlica kave

Priprema:

Odvojiti žumanjak od bjelanjaka, u žumanjke dodati šećer, i miksati mikserom dok se ne dobije lijepa jednolična masa i šećer se ne rastopi. U smjesu dodati brašno mljevene orahe, rastopljenu čokoladu i kavu. Sve dobro pomiješati i dodati istučen snijeg od bjelanjaka. Istresti ga u kalup i peči u pećnici na 175¨C jedan sat. Jaja i šećer tući na pari i kad se zgusne dodati istrganu čokoladu. Kad se čokolada otopi maknuti sa pare i ohladiti. U hladnu kremu dodati maslac i kavu, te mikserom pomiješati u jednoličnu masu. Na hladan biskvit preliti kremu.

izvor: www.recepti24.com

1 komentar: