utorak, 24. svibnja 2011.

Flavour wheel

U kaficu obicno dobijete, ili ako niste dobili, trazite casu vodu. Jeste se zapitali zasto voda uz kavu? Uobicajeno, zato da isperemo okus kave iz usta.
Ali voda zapravo sluzi da isperemo usta prije kave, da neutraliziramo druge okuse kako bi kava dosla do izrazaja.
No, s obzirom kakve kave pijemo po kaficima, ja obicno trazim i po 3 case vode. Da isperem te ruzne i tuzne okuse i arome iz popijene anti-kave.
Izuzetak je ponekad Illy, mozda i Meinl, sto se tice komercijale koja se nudi po nasim velim ugostiteljskim prostorima.



Ovo je flavour wheel iliti kotac aroma koji pokazuje odnosno opisuje neke osnovne okuse i arome koje mozemo osjetiti u kavi, za odredjivanje nekih generalnih smjernica.
Kava se cesto usporedjuje sa vinom. Pa da opet spomenem, kod vina je poznato oko 300 aroma, kod kave preko 1000. Ljubitelji i poznavaoci kave kao da se hvale time i to se cesto spominje. No koliko je to uopce bitno, s obzirom da svaki prosjecan potrosac zna samo jednu aromu kave – gorko! (jednim dijelom radi losih kava drugim dijelom nema volje i truda potrosaca za novim saznanjem ali isto tako jako malo je onih koji su kompetentni i uciti druge o kavi...)
No, bitno je, i zaista se moze uzivati u kavi (kvalitetnoj naravno) i svim njenim aromama no potrebno je istrenirati se, nauciti kako osjetiti pojedine arome, isprobavati sto vise razlicitih kava…
Na kraju krajeva i iskusnim vinopijama nije taj dar pao sa neba.

Profiliranje kave sastoji se od nekoliko komponenti koje se koriste prilikom opisivanja, to su kiselost, slatkost, body (tijelo) i aftertaste (okus koji ostaje u ustima nakon gutljaja).

Vec mirisanjem kave mozemo otkriti kakve se arome skrivaju u salici a kusajuci kavu na jeziku mozemo osjetiti cetiri osnovna okusa (slatko, slano, gorko i trpko).
No prvenstveno bitno je prepustiti se kavi i pokusati dozivjeti sve sto nam sadrzaj salice pruza, kakve arome uistinu dozivljavamo, kako se osjecamo, na sto nas asocira…
Steta sto ljudi nemaju priliku piti dobru kavu pa da mozda i osjete nesto drugacije… osim gorcine i kiseline u koju natrpaju 2x7gr secera.
Ja nisam probao mnogo dobrih kava (ako iskljucimo komercijalne) pa se i ne smatram iskusnim na ovom polju poznavanja aroma ali kad imam dobru kavu pokusavam sto vise nauciti a i trudim se drugima docarati taj svijet, sto je sve samo ne lako.

Wheel bi trebalo prevesti na hrvatski pa cu se uskoro vjerojatno pozabaviti i tom idejom.

Broj komentara: 6:

  1. hm jedino ak mislis na comment u topicu 'par fotki' odmah prije ovog

    OdgovoriIzbriši
  2. daj onda editiraj onaj comm i prebaci drugi dio u ovaj post, a ovaj comm izbrisi da nebude spamma...

    OdgovoriIzbriši
  3. nazalost neznam kako bi to izveo, mislim da se ne moze pa bi bilo najbolje da napravis copy/paste tog comment tamo gdje si mislio a originalni uredis da ostane samo prvi dio, ili ga obrises i napises ponovo. jer ja mogu samo obrisat cijeli.

    OdgovoriIzbriši