nedjelja, 19. lipnja 2011.

10 koraka do dobrog espressa

10 koraka kako kod kuce dobiti dobar espresso. bez previse detaljiziranja i filozofiranja.




1. kava. je na prvom mjestu. bez dobre kave nema dobrog espressa. uzalud sav trud i nauka oko pripreme ako je sirovina losa. stara, ishlapljena. nekvalitetna. ako vec pri ruci nije specialty, bar se potrudite imati bolju komercijalu (illy, meinl...).

2. mlinac. konzistentno mljevena. svjeze mljevena. kako se ovo najvise odnosi na kucne korisnike a 95% nema mlinac, a jos i dobar, jedino preostaje kupnja mljevene za espresso.

3. espresso masina. necu ulaziti u pricu, kakva god da je, ako zadovoljava osnovne tehnicke potrebe za pripremu espressa.

4. voda. voda cini 95% espressa. kava nije ista ako je voda puna kamenca i smeca ili je filtrirana.

5. cistoca. veoma bitno. tus na grupi mora biti cist od prijasnje kave, a portafilter (rucka, kako god) cist i suh. obrisati krpom.

6. kolicina kave. portafilter napuniti sa bar  10 gr kave.

7. potruditi se da kava u portafilteru bude ravnomjerno rasporedjena, iznimno bitno jer u suprotnom dolazi  do tzv. channeling-a i voda prolazi tamo gdje je najmanji otpor i imate 30% iskoristeni kejk. precizno i jednolicno pritisnuti tamperom, ne treba citavim tijelom osloniti se na tamper ali niti perolako utisnuti. bitnije je da je ravnomjerno nego jacina pritiska.

8. zagrijana salica. da vruci espresso u kontaktu sa salicom ne dozivi veliki sok i da zadrzi toplinu.

9. pustiti malo vode kroz grupu da se temperatura smanji pogotovo ako je aparat bio duze vrijeme ukljucen.
odmah ukljuciti dotok vode po stavljanju portafiltera. grupa i tus su jako vruci i kad kava 'ceka' ona se przi...

10. vrijeme extrakcije ili kolicina espressa u salici? relativno. okvirno za znati, 20-30sek, 25ml. no pustiti kvantifikaciju. ugasiti dovod vode kada mlaz postane blijed. ovisno o finoci mljevenja i kolicini kave to moze biti za 5 sek a moze i za 30.  imati na umu da jedino sto ce te dobiti u salici dugom extrakcijom je nepozeljna kiselina. neka vam ne bude 'zao' prekinuti dovod vode jer ste u rucku stavili puno skupe kave a sve sto ce te dobiti je gutljaj espressa. generalno, krace bolje, duze losije.


tu je jos dosta stvari za sagledati kao npr. temperatura vode no kako aparati za kucnu upotrebu a i puno profesionalnih nema mogucnost namjestavanja temperature vode pa nema bas smisla napisati.
potrebno je puno igranja, sto sa mlincem, kolicinom kave, vrijeme extrakcije... i s vremenom ce doci do vase formule dobrog espressa. stvari ce se odvijati po osjecaju, no za to treba vremena i iskustva.
iako ovo i nije recept za uvijek dobar espresso, nadam se da biti od koristi svima, pogotovo pocetnicima.

2 komentara:

  1. ovo ti je isto kao i pravila za rukovanje mačem za samuraje... uglavnom svi znaju, a malo njih se pridržava...
    možda bi trebalo skrenuti pažnju da početnici (kao ja) ne kupuju prvi espresso aparat u marketu jer obično ne valja...
    d

    OdgovoriIzbriši
  2. sada sam ispunio formu od bloggera....
    informatički nepismen...
    d

    OdgovoriIzbriši