srijeda, 17. kolovoza 2011.

Third wave coffee

Ljubitelji kave koji zele zaviriti malo dublje u ovaj svijet vjerojatno su na internetu negdje vec naisli na pojam 'third wave' odnosno treci val.
Evo jedan informativan clanak o ovom pokretu, dakle sto je to uopce treci val, saznajte citajuci dalje...




 Kada je rijec o napretku i razvoju kave kao napitka, moze se reci da je u poslijednje vrijeme doslo do znacajnije evolucije.

Prvi val odnosio se na masovnu konzumaciju kave kao toplog napitka koji okuplja drustvo. Trend kofeina - kava kao napitak za razbudjivanje. Vrhunac je dosegnut kada se popularizirala instant kava. Kvaliteta nije bila na prvom mjestu.

Drugi val nastupa popularizacijom espressa, rastom kvalitete kave opcenito, sve veca primjena arabika zrna u blendovima.

Nastavlja se globalizacijom lanaca coffee shopova odnosno trzisnom utrkom istih. U znaku je konzumerizma i osjecaja zadovoljstva kojeg kava pruza. Nastoji se maknuti fokus sa robuste  (koja je tradicionalno koristena u instant kavi) na arabicu, koja se smatra kvalitetnijom. Napitak se modificira dodavajuci razne sirupe,  zasladjivace, mlijeko, slag, kako bi kava imala okus po svemu osim po kavi.

Treci val odnosi se na pokret koji se zalaze za proizvodnju visoko kvalitetne kave, zahtijeva se odnos kao prema vinu, kao sto to kava i zasluzuje, a ne kao prema obicnoj sirovini kao npr. psenica. To zahtjeva unapredjenje na svim fazama proizvodnje; od sadnje, berbe i procesiranja do jacanja veza izmedju farmera i trgovaca i przionicara.

Tezi se najvisoj formi kulinarskog vrednovanja kave odnosno vrednovanja  svih njenih aspekata kao sto je aroma, raznolikost zrna, regije rasta – slicno kao i kod kompleksnih proizvoda poput vina, caja, cokolade…

Treci val kavu gura na jednu visu razinu osjetilnog dozivljaja, fokus je na razumijevanju kave. Pripadnici treceg vala cijene svako zrno kave radi njenih osobnosti i poduzimaju sve kako bi naglasili caroban i jedinstven karakter svake kave. Svi ukljuceni u ovaj proces u svakom koraku fokusirani su na kvalitetu.


Caffe barovi treceg vala obicno sami prze kavu u malim kolicinama kako bi uvijek bilo nove, svjeze kave. Prevladava laganiji, svijetliji roast kako bi sve prirodne arome bolje dosle do izrazaja.

Kava koja se koristi najcesce je puno kvalitetnija od komercijalnih kava velikih przionica. Kava se kupuju direktno od farmera iz zemalja tropskog pojasa gdje kava i raste, uglavnom od malih privatnih farmi /micro lots/ gdje je i briga o uzgoju puno veca i kvalitetnija.

Pod neke bitne karakteristike treceg vala mozemo svrstati direct trade, visoko kvalitetna zrna,  single origin coffee, light roast, latte art, zatim alternativne metode pripremanja kave kao npr. Siphon, sve popularniji Aeropress…



Neki izvori kazu da je pojam 'treci val' skovan 2002.  Odnosi se na americki fenomen, osobito od devedesetih do danas, sa nekim naznakama jos u 60-im, 70-im i 80-im godinama. Slicni pokreti postoje u UK, Australiji, Novom Zelandu, Skandinaviji.

U širem smislu, treci val moze se gledati kao dio specialty coffee pokreta.

Specialty coffe je pojam skovan 1974. i odnosi se na zrna kave visoke kvalitete.

1982. osnovan je Specialty Coffee Association of America.



U Americi je trziste veoma raznoliko. Vecina third wave kave nalazi se u malim privatnim kaficima. Mnogo je przionica od kojih mnoge posluju preko web shopa, te malih lanaca coffee shopova koji i prze svoju kavu. Tu je i nekoliko velikih igraca koji se vise fokusiraju na samo przenje – Intelligentsia coffee & tea, Stumptown coffee roasters i Counter Culture coffee, svi direct trade..

Vazan utjecaj na pokret potjece iz kasnih 60ih kada Peet's Coffee & Tea of Berkeley zapocinje istrazivanje, przenje i mjesanje vrsta. Dogodio se 'klik' i tada se u Kaliforniji pocela mjenjati scena, doslo je do rodjenja americkog espresso bara, sto kasnije vodi do otvaranja lanaca sirom zemlje, a najpoznatiji primjer je Starbucks. Da ne zaboravimo Talijane jer su ipak oni krivi za espresso, treba spomenuti da su svemu ovome prethodili talijanski espresso barovi, koji su uglavnom radili za talijanske iseljenike u Americi...



1 komentar: