subota, 25. lipnja 2011.

Jos pita

Otkrio sam pite. Nisam  bio neki ljubitelj pita, vjerojatno iz razloga sto moji uvijek prave samo onu od jabuka, uvijek isto, pa mi je dosadila.
Nakon pite od borovnica i ribizla, nasao sam na placu divne maline a neplanirano su uletile i murve (dud) pa rekao zasto ne probati.
Murva je slicna kupini i fora je u pita-kombinaciji a malina u piti je vrh, vjerojatno i najukusnija koju sam jeo...



nedjelja, 19. lipnja 2011.

10 koraka do dobrog espressa

10 koraka kako kod kuce dobiti dobar espresso. bez previse detaljiziranja i filozofiranja.




1. kava. je na prvom mjestu. bez dobre kave nema dobrog espressa. uzalud sav trud i nauka oko pripreme ako je sirovina losa. stara, ishlapljena. nekvalitetna. ako vec pri ruci nije specialty, bar se potrudite imati bolju komercijalu (illy, meinl...).

2. mlinac. konzistentno mljevena. svjeze mljevena. kako se ovo najvise odnosi na kucne korisnike a 95% nema mlinac, a jos i dobar, jedino preostaje kupnja mljevene za espresso.

3. espresso masina. necu ulaziti u pricu, kakva god da je, ako zadovoljava osnovne tehnicke potrebe za pripremu espressa.

4. voda. voda cini 95% espressa. kava nije ista ako je voda puna kamenca i smeca ili je filtrirana.

5. cistoca. veoma bitno. tus na grupi mora biti cist od prijasnje kave, a portafilter (rucka, kako god) cist i suh. obrisati krpom.

6. kolicina kave. portafilter napuniti sa bar  10 gr kave.

7. potruditi se da kava u portafilteru bude ravnomjerno rasporedjena, iznimno bitno jer u suprotnom dolazi  do tzv. channeling-a i voda prolazi tamo gdje je najmanji otpor i imate 30% iskoristeni kejk. precizno i jednolicno pritisnuti tamperom, ne treba citavim tijelom osloniti se na tamper ali niti perolako utisnuti. bitnije je da je ravnomjerno nego jacina pritiska.

8. zagrijana salica. da vruci espresso u kontaktu sa salicom ne dozivi veliki sok i da zadrzi toplinu.

9. pustiti malo vode kroz grupu da se temperatura smanji pogotovo ako je aparat bio duze vrijeme ukljucen.
odmah ukljuciti dotok vode po stavljanju portafiltera. grupa i tus su jako vruci i kad kava 'ceka' ona se przi...

10. vrijeme extrakcije ili kolicina espressa u salici? relativno. okvirno za znati, 20-30sek, 25ml. no pustiti kvantifikaciju. ugasiti dovod vode kada mlaz postane blijed. ovisno o finoci mljevenja i kolicini kave to moze biti za 5 sek a moze i za 30.  imati na umu da jedino sto ce te dobiti u salici dugom extrakcijom je nepozeljna kiselina. neka vam ne bude 'zao' prekinuti dovod vode jer ste u rucku stavili puno skupe kave a sve sto ce te dobiti je gutljaj espressa. generalno, krace bolje, duze losije.


tu je jos dosta stvari za sagledati kao npr. temperatura vode no kako aparati za kucnu upotrebu a i puno profesionalnih nema mogucnost namjestavanja temperature vode pa nema bas smisla napisati.
potrebno je puno igranja, sto sa mlincem, kolicinom kave, vrijeme extrakcije... i s vremenom ce doci do vase formule dobrog espressa. stvari ce se odvijati po osjecaju, no za to treba vremena i iskustva.
iako ovo i nije recept za uvijek dobar espresso, nadam se da biti od koristi svima, pogotovo pocetnicima.

subota, 11. lipnja 2011.

Kulinarstvo = umjetnost

pitice sa kremom od sira i ribizlom





crumble od borovnica i ribizla


borovnice su skupe a ribizle imam u vrtu 

kao sto kava za mene nije samo kava nego nesto cemu odajem veliko postovanje i ljubav, tako ljubav gajim i prema kuhanju i spremanju hrane. u zadnje vrijeme zanimam se za pitama, piticama, tartovima, crumblovima, sjajne kombinacije sa domacim ribizlom.
nije fotografija umjetnost nego proces spravljanja hrane. kao i kava... i zivot...

srijeda, 8. lipnja 2011.

Umjetnost przenja kave

Nema tu previse price, sve je snimio Darko sa portala kofikofi, a gdje drugdje nego kod jedinog naseg micro specialty roastera Nika Orosia.

četvrtak, 2. lipnja 2011.

WBC 2011



U tijeku je Word Barista Championship koje se odrzava u Bogoti /Colombia/, u trajanju od 2.-5. lipnja.
Nas predstavnik drugi puta za redom je Matija Hrkac, njegov nastup je sutra kada slijedi nastavak prve runde i ovim putem zelim mu puno srece.





Livestream
WBC